Studiu ştiinţific şocant: epidemiile grave de infecţii respiratorii, din iernile lui 1915-1916 şi 1916-1917, au fost declanşate de coronavirusuri asemănătoare cu cele de astăzi?

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Foarte interesant studiul ştiinţific publicat pe 2 martie 2021 în revista „Journal of Travel Medicine”. Autorii se întreabă dacă nu cumva cele 2 epidemii de gripă din anii 1915-1916 şi 1916-1917, dinainte de marea epidemie de gripă spaniolă din 2018, n-au fost provocaţi de o rudă apropiată a coronavirusului SARS-CoV-2, cel care a produs boala Covid-19 în zilele noastre.
Precum se ştie, coronavirusurile au fost izolate de la oameni, pentru prima dată, în 1967, deşi de la animale s-a reuşit acest lucru încă din anii ’30. De atunci, coronavirusurile au fost recunoscute ca fiind cauze frecvente ale unor boli ușoare ale căilor respiratorii superioare la oameni. Coronavirusurile nu au fost considerate amenințări grave pentru sănătatea umană până în 2002, când o tulpină de coronavirus (SARS-CoV-1) care s-a transferat de la lilieci la oameni a cauzat boli respiratorii acute care au pus viața în pericol în rândul celor infectați.
SARS-CoV-2 este al șaptelea coronavirus despre care se știe că infectează oamenii; cu toate acestea, este doar al treilea care are potențialul de a provoca boli grave la om. Interesant este că toate cele trei coronavirusuri care au provocat efecte clinico-patologice severe la om au apărut din animale-gazdă în ultimii 18 ani: SARS-CoV-1, MERS-CoV și SARS-CoV-2. Transmisiile de SARS-CoV-1 și MERS-CoV la oameni au fost limitate; cu toate acestea, în mai puțin de 4 luni, SARS-CoV-2 s-a răspândit în întreaga lume.
Autorii au vrut să afle dacă alte epidemii din trecutul omenirii, considerate a fi de „gripă”, nu au fost, de fapt, provocate de coronavirusuri la fel de grave ca SARS-CoV-1, MERS-CoV sau SARS-CoV-2. Se ştie că, în timpul epidemiilor de coronavirus, ratele de mortalitate sunt scăzute la copiii mici şi mari la persoanele în vârstă. În schimb, în timpul epidemiilor de gripă, relațiile de vârstă-mortalitate sunt de obicei în formă de „U”, cu cele mai ridicate rate de mortalitate în rândul celor mai tineri și a persoanelor mai în vârstă.
Atfel, autorii au luat în considerare rapoarte statistice din 35 de orașe mari din SUA, unde s-au observat vârfuri mari ale mortalității de „pneumonie și gripă”, în timpul iernilor succesive din 1915-1916 și 1916-1917. În unele locații, epidemiile au fost severe; în general, s-au înregistrat aproximativ 22,8 și 14,0 decese în exces / 100.000 de oameni.
Urmărindu-se transmisia pe scară largă a infecţiilor de tip pneumonie / gripă din 1915-1916 şi 1916-1917, autorii au ajuns la concluzia că a fost vorba ori de un virus gripal, ori de un coronavirus de tipul SARS. Dar, bolile de gripă, precum s-a precizat şi mai sus, pot pune viața în pericol în special în rândul celor mai tineri și a celor mai în vârstă. În schimb, infecțiile cu SARS, nu pun deloc în pericol sugarii și copiii și, în general, nu pun în pericol adulții tineri și cei de vârstă mijlocie, sănătoși. Cu toate acestea, infecțiile cu SARS-CoV-2 pun viața în pericol în rândul persoanelor în vârstă și în cazul celor cu afecțiuni cronice precum obezitatea, diabetul, deficiențele imune și bolile de inimă, plămâni și rinichi.
Urmărindu-se ratele lunare de mortalitate în funcție de vârstă, în New York, între 1910 și 1920, cercetătorii au observat că în timpul anotimpurilor de iarnă 1915–1916 și 1916–1917, relația în formă de U a mortalităţii, care caracterizează epidemiile de gripă, a fost distorsionată, deoarece ratele de mortalitate au fost neobișnuit de scăzute în rândul celor mai tineri ( 65 de ani), adică relația vârstă-mortalitate a fost asemănătoare cu cea a coronavirusului SARS-CoV-2.
Concluzia: e posibil ca epidemiile de infecţii respiratorii din 1915-1916 şi 1916-1917, care au precedat marea epidemie de gripă spaniolă din 1918, să fi fost declanşate de coronavirusuri de tip SARS, aşa cum s-a întâmplat în 2020! Istoria se repetă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate