Dacă vara ne aflăm într-o excursie la munte sau în alte zone şi observăm că vin nori negri de furtună, primul lucru pe care îl facem e să căutăm un adăpost. Unde ne-am putea feri de ploaie, dar mai ales de pericolul fulgerelor? Dacă găsim să ne adăpostim sub nişte copaci, e bine, dar contează sub care copaci? Există arbori care atrag mai mult fulgerele decât altele?
Foarte interesant a fost studiul făcut în secolul trecut în Ungaria (nu ştiu dacă e mai valabil în ziua de astăzi). Un membru al Institutului Meteorologic Ungar a stabilit că 15% din fulgere cad asupra arborilor; dar, pe când 96% din arborii loviţii sunt din speciile cu frunze, mai mult sau mai puţin late, numai 4% sunt brazi sau pini.
În privinţa atracţiei exercitate asupra fulgerului, arborii se clasează în ordinea următoare: salcâmii, plopii, stejarii, perii, duzii, sălciile, fagii, nucii, teii, cireşii, aninii, mesteacănii şi castanii. Ceea ce înseamnă că, pe vreme de furtună, doar pinii şi brazii prezintă un adăpost mai sigur, deşi tocmai aceştia sunt mai puţin făcuţi să adăpostească de ploaie…