Castravetele e, probabil, cel mai bun diuretic natural. Contine peste 40 la suta potasiu, 10 la suta sodiu, 20 la suta fosfor, clor. Datorita procentului mare de siliciu si sulf, favorizeaza cresterea si intarirea parului si a unghiilor.
* In combinatie cu sucul de morcovi are efecte binefacatoare in bolile reumatice (mai ales cele rezultate ca urmare a retentiei excesive de acid uric). Adaugarea sucului de sfecla la cele doua amintite grabeste chiar eliminarea acidului uric.
* Procentul mare de potasiu face din sucul de castraveti un remediu si pentru oscilatiile de tensiune.
* Castravetii contin lignani, care se leaga de bacteriile din tractul digestiv si se convertesc in enterolignani, avand efecte atat pro, cat si antiestrogenice. Dar, cercetarile au scos in evidenta faptul ca o parte din cancere au un risc mai redus de a se produce, daca in alimentatia organismului intra plantele bogate in lignani, cum ar fi castravetele. Si mai mult decat atat, in castraveti se gasesc curcubitacini, care s-au dovedit ca blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase.
* Intrucat castravetii contin o cantitate mare de apa, sucul de castravete este excelent pentru curatire si detoxifiere. Toxinele sunt adesea inmagazinate in celulele grase si cauzeaza inflamatii. Sucul de castravate mai ofera, de asemenea, si electroliti pentru a restabili hidratarea celulelor organismelor si pentru a balansa nivelul de fluide din trupul uman. Aceasta inseamna ca sucul de castravete poate fi folosit cu succes in dieta de slabire.