Tarotul, straveche stiinta divinatorie (partea 1): origine si generalitati

Originea tarotului, un mister?
Originea tarotului este invaluita in mister. Cartile de tarot sunt mentionate in vechile relatari, carti si documente, pergamente si artefacte ale sec. al XIII-lea. Este probabil ca originile lui sa fi fost in India, Iran sau China si sa fi fost adus in vest de tigani, cruciati sau de invadatorii arabi ai Spaniei. Tarotul intruchipeaza intelepciunea vechiului Egipt, traditiile pagane celtice si simbolismul lui Dante. Cuvantul Tarat are radacina in ,, „Tarrock” sau ,,Tarrochf”, denumire primita de jocul de carti in Europa din sec. al XIV-lea.
O interesanta teorie vine de la Papus in „Cheile oculte ale Stiintei”, unde explica ca vechii preoti egipteni au creat cartile de TarOt astfel incat sa devina o cale de conservare a secretelor initiatice, pentru initiatii viitorului. Alte scoli au crezut ca tarotul este inregistrarea invataturilor secrete a unor grupari religioase, ocultisti si societati spirituale din Europa. Originea tarotului a mai fost atribuita gnosticilor si primei secte crestine, dar cel mai popular concept considera originea cartilor de tarot in legendara „Cartea lui Thot” continand invataturile secrete ale scolilor de initiere egiptene si filosofiei ebraice.
Generalitati despre Tarot
Misticul Tarot combina astrologia, numerologia, simbologia si ocultul pentru a revela trecutul, prezentul si viitorul. Citirea tarotului te face sa privesti altfel relatiile de prietenie si situatiile vietii sugerand adevarul si schimbarile pozitive. Cu cat crezi mai mult in tarot, cu atat mai multe secrete, raspunsuri si detalii primesti. Aceasta veche metoda divinatorie ne ofera accesul la nivelele inalte ale constiintei si ale intelegerii propriei fiinte. Marele ocultist Eliphas Levi a considerat tarotul ca fiind „Cheia universala a artelor magice si a tuturor dogmelor religioase, cheia Quabbalei si a Bibliei, clavicula lui Solomon”.
Cartile tarotului

In prezent Tarotul are reputatia de a fi un instrument predictiv al sortii care poate da sfaturi celor care cred in aceasta metoda ca fiind o sursa de cunostinte si informatii, cu adevarat insa el reprezinta simbolic procesele vietii omului si experientele sale. Sunt 78 de carti intr-un pachet de Tarot, care este divizat in doua:
Arcanele majore – reprezinta povestea vietii de fiecare zi cu implicatiile ei psihologice si nevoia de spiritualitate. Ele simbolizeaza elementele, planetele, semnele zodiacale, numerele, literele ebraice si semnele magice kabbalistice, toate avand corespondente intre ele, fiecareia fiindu-i atribuita o cale pe Arborele Sephirotic (Arborele vietii).
Arborele Sephirotic la nivelul acestui sistem solar este compus din Soare si Luna (astrele) si cele 7 planete care influenteaza viata omului. A fost nevoie ca prin Planul Creatiei sa se construiasca un sistem solar care sa asigure evolutia omului aici, pe acest Pamant. Arborele Sephirotic este reprezentat si structura omului, in organele trupului sau fizic si in sferele ce le inconjoara, intr-o manifestare kabbalistica foarte reusita si necesara, omul fiind numit si microcosmos. Suprapunerea celor doua Sephiroturi da relatia dintre macrocosmos si microcosmos. Acest raport al influentarilor este bine surprins si explicat de tarot.
Arcanele minore – contin descrierile de baza ale evenimentelor implicand propria definitie si asteptarile, implicarile personale si creativitatea, dezvoltarea intelectuala, folosirea propriei constiinte si acumularile din lumea materiala. Arcanele minore sunt prezentate de bastoane, cupe, sabii si pantacle.
Cartile royale in fiecare suita, insumeaza 16 tipuri de personalitati distincte ale fiintei umane : Regele, Regina, Printul si Printesa simbolizand oameni, caracteristici si calitati.
Serii de figuri ale tarotului
Tarotul are patru serii de figuri:– la musulmanii din India se afla sub forma Ghendfiger alcatuit din 8 serii (de 12 carti) divizate in doua sectiuni, superioara (coroane, luni, abii si sclavi) si inferioara (harfe, sori, diplome, pachete), indicand prin ele insesi raporturile;– la chinezi – tarotul este deosebit de interesant, reprezentat prin figuri de animale;– la germani (unde cele patru grupe sunt inimi, clopotei, frunze si ghinde);– la romi (despre care Papus spune ca sunt cei mai vechi)
(Va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate