Coranul Sanaa este unul dintre cele mai vechi manuscrise coranice care există și astăzi. El a fost găsit în Yemen în 1972, manuscrisul fiind descoperit în timpul restaurării Marii Moschei din Sanaa. Când a fost studiat, a fost confirmat faptul că textul a fost scris pe o bucată care avea deja scrieri pe ea, ceea ce nu este neobișnuit având în vedere costul pergamentului.
Ordinea și dimensiunea capitolelor se potrivește cu ceea ce se găsește în Coranul de astăzi. Textul inferior a putut fi citit doar prin utilizarea luminii ultraviolete, deoarece a fost șters și suprascris. Acest text, ascuns sub formularea standard a Coranului, era diferit. Era tot Coranul, dar formularea nu era aceeași.
Coranul, ca cuvânt al lui Allah, se presupune că există într-o formă standard, perfectă. Existența unei versiuni diferite a textului, așadar, este un puzzle. Dar, oare a dictat Dumnezeu (Allah) două Corane? Sau ar fi putut textul să fi fost modificat de intervenția umană înainte de publicarea lui, lăsând imperfecțiuni în Cuvântul perfect al lui Dumnezeu?
În timpul renovărilor Marii Moschei din Sanaa, în 1972, muncitorii se aflau în podul moscheii. Ei au dat peste mari cantități de material deteriorat în spațiile mansardelor care s-au dezvăluit a fi și pergamente vechi, ascunse. Fără nicio idee despre semnificația descoperirii, muncitorii au împachetat pergamentele în saci de cartofi și le-au depozitat pe scara unuia dintre minarete. Din fericire, președintele Autorității pentru Antichități din Yemen a auzit despre descoperire, și astfel le-a salvat.
Tezaurul de descoperiri includea 12.000 de pergamente coranice, toate incomplete și conținând doar câteva folii. Restaurarea lor a fost finalizată în 1989. Ea a adunat, de asemenea, numeroase fragmente care au ajutat la identificarea manuscriselor coranice distincte de celelalte. Manuscrisele au fost publicate în 2012 și 2017.
Ce spune Coranul Sanaa? O analiză cu radiocarbon a manuscrisului arată că textul inferior probabil că a fost scris între anii 578-669 d.Hr. Acest lucru ar putea însemna că este unul dintre cele mai vechi versiuni ale Coranului care au fost scrise. Atât textul superior, cât și cel inferior sunt scrise în ceea ce a fost identificat drept scrierea Hijazi, care a fost folosită în anii de întemeiere a islamului.
Textul superior pare să fi fost un text complet al Coranului, dar nu pare să fie cazul textului inferior. Într-un Coran standard, capitolele urmează o secvență de lungime descrescătoare. Manuscrisul care a fost descoperit, însă, nu este complet și, ca atare, a fost dificil de determinat dacă Coranul urmează același model. Textul superior se conformează îndeaproape cu Coranul modern și a fost datat între secolele VII și VIII.