Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)
Oricine a avut parte in viata de un sarut. Iar in acest articol vom discuta despre el, cum ar fi beneficiile pentru sanatate, originile lui si stiinta sarutarii. Ca de exemplu, faptul ca stilul nostru de sarut poate fi urmarit pana atunci cand ne aflam in burta mamei noastre! Majoritatea oamenilor isi vor inclina capul spre dreapta atunci cand se saruta.Facem acest lucru deoarece atunci cand eram in pantecele mamelor noastre, ne inclinam in mod natural capetele spre dreapta. Asta desi exista unii oameni care isi apleaca capetele spre stanga cand saruta.
Sarutul foloseste mai multi muschi decat credeti. In total, un sarut foloseste 146 de muschi care lucreaza impreuna. S-ar putea sa credeti ca majoritatea se afla in fata voastra, dar, de fapt, 112 dintre acestia sunt muschi posturali, iar restul de 34 sunt diversi muschi faciali. Chiar si asa, muschiul folosit cel mai mult la un sarut este muschiul din jurul gurii, denumit orbicularis oris. Cum au descoperit cercetatorii asa ceva? Ei bine, au studiat cuplurile care se saruta, sub un scanner MRI.
Stiti care este cel mai lung sarut din lume? In „Cartea Recordurilor” se arata ca un cuplu thailandez, Ekkachai si Laksana Tiranarat, a tinut un sarut timp de 58 de ore, 35 de minute si 58 de secunde, fara pauza. Daca acesta nu este un simbol al iubirii, nu stiu ce-ar mai putea fi…
Pentru a sublinia si mai mult importanta sarutului, se poate spune ca o persoana obisnuita isi petrece doua saptamani din viata sarutandu-se – aproximativ 20.160 de minute in total.
Exista beneficii de sanatate ale sarutului. Cand folositi buzele, gura produce saliva suplimentara, care va ajuta sa va curatati gura si sa preveniti cariile dintilor! Totusi, trebuie sa stiti ca acel sarut poate transporta pana la 80 de milioane de bacterii noi. Insa, aceasta schimbare de bacterii intre parteneri poate fi benefica, pentru ca va imbunatateste sistemul imunitar.
Stiati ca exista si o stiinta a sarutarii? Daca vreti sa urmati o cariera in saruturi, o puteti face! Studiul sarutului se numeste filematologie, in timp ce persoana care studiaza sarutul se numeste osculolog…