Andrei (6 i.Hr.– 60 d.Hr.) a fost un apostol al lui Iisus din Nazaret, frate cu Simon Petru. Evanghelia dupa Ioan mentioneaza ca Andrei ar fi fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul, care i-ar fi recomandat sa-l urmeze pe Iisus. Conform aceleiasi evanghelii, Andrei l-ar fi dus pe fratele sau Simon Petru la Isus, spunandu-i ca l-a gasit pe Mesia (Ioan 1,35-42). De aici provine caracterizarea lui Andrei ca „cel dintai chemat”. Sf. Andrei a raspandit cuvantul Domnului pana la finalul vietii, cand a sfarsit rastignit cu capul in jos pe o cruce in forma de X.
In traditia populara, noaptea Sf. Andrei are o semnificatie deosebita, legata de credinta conform careia pe 30 noiembrie spiritele celor stinsi din viata se amesteca printre oameni. Pentru a se proteja de spiritele rauvoitoare si a le tine la distanta de cei dragi, se spune ca romanii apeleaza cu incredere la vraji si la usturoi. Cele mai multe dintre traditiile puternic inradacinate in mentalul colectiv se refera la rituri precum maritisul sau aflarea viitorului. Superstitiile mai avertizeaza ca lupii se transforma in varcolaci in noaptea de Sf. Andrei, pornind la vanatoare dupa oamenii rataciti si lipsiti de aparare de pe drumuri.
Pentru a alunga strigoii si relele, dupa obicei, oamenii agata usturoi in toata casa si in jurul ei si, mai ales, ung cu usturoi toate locurile prin care ar putea patrunde spiritele nefaste. Pragurile, usile si ferestrele sunt elemente importante in cultura traditionala si au o aura simbolica, fiind situate la granita dintre fortele binelui si fortele raului. Tot pentru protectie, de Sf. Andrei se intorc cu gura in jos toate vasele din casa, iar in apa si nutretul animalelor se varsa agheasma si se pune busuioc.
Un alt obicei care se tine in ziua Sf. Apostol Andrei are in vedere fetele care vor sa se marite si care strecoara sub perna busuioc cu speranta de a-si visa ursitul. Daca stiu deja pe cine vor drept sot, tinerele asteapta pana la miezul noptii, cand intorc un ulcior cu gura in jos si lasa cativa carbuni incinsi pe fundul acestuia, in timp ce rostesc o incantatie menita sa le cucereasca definitiv ursitul. O alta modalitate transmisa prin traditie spune ca fata care va tine in mana doua lumanari aprinse si va privi intr-un pahar cu apa care contine o verigheta sfintita de cununie va vedea la randul ei cum arata iubitul sortit.
Alte fete incearca sa zareasca macar cateva crampeie din ceea ce le asteapta in viitor asezandu-se dezbracate intre doua oglinzi, tinand in ambele maini lumanari aprinse. La miezul noptii, in oglinda din spate se spune ca li se va infatisa viitorul.