La trecerea dintre ani exista o multime de traditii si superstitii la poporul roman. Iar in acest articol vom vorbi de unele din aceste traditii, care sunt chiar minunate.
– Conform traditiei populare, fetele nemaritate pun in Ajunul Anului Nou un fir de busuioc intr-un vas cu apa, o ramura de mar si un ban. Dimineata, fetele isi vor visa alesul cu care urmeaza sa se casatoreasca.
– Prima persoana care va trece pragul casei in prima zi din an ne va influenta tot anul. Conform traditiei, persoanele cu parul blond sau roscat aduc ghinion, in timp ce cele brunete aduc noroc. De asemenea, daca prima persoana care intra in casa este barbat, anul va fi plin de noroc, in timp ce daca femeile intra primele, acesta va fi plin de ghinion.
– In ziua de Anul Nou, nimeni nu doarme, caci tot anul va fi somnoros; nu se dau bani imprumut, si cine n-are bani atunci, va fi tot lipsit.
– La Anul Nou, fiecare om trebuie sa ia in mana unealta cu care lucreaza in cursul anului si s-o manuiasca de trei ori. De exemplu, la tara plugarul ia sapa, cu care da de trei ori in pamant, si furca, cu care ridica de trei ori.
– La miezul noptii, usa casei trebuie sa fie deschisa, permitand astfel anului vechi sa iasa, in timp ce cel nou sa intre.
– O alta datina spune ca in ajunul Anului Nou trebuie sa ai mereu in buzunar cateva boabe de grau, pentru a fi ferit de foamete tot anul.
– Nu trebuie sa maturi pe 31 decembrie si nici pe 1 ianuarie; odata cu praful vei arunca si norocul din casa. Daca vei coase, cu acul si ata ta iti vei lega norocul.
– In unele zone ale tarii, femeile coc o paine in care ascund bani, iar cel care gaseste monedele va avea noroc de bani tot anul.
– Pentru atragerea norocului, se considera ca este bine sa avem vasc pe masa, in noaptea de Revelion, dar si struguri si smochine, pentru belsug.