Un bărbat îi ceru savantului Röntgen să-i trimită nişte raze X printr-o scrisoare… Ce răspuns surprinzător primi?

Imagine generata de Microsoft AI
Radiația (razele) X sau radiația (razele) Röntgen sunt radiații electromagnetice ionizante, cu lungimi de undă mici, cuprinse între 0,01 și 100 Å (ångström). Razele X formează radiația X, o formă de radiație electromagnetică. Utilizarea razelor X în scopuri medicale (care a evoluat în domeniul radioterapiei) a fost inventată de către maiorul John Hall-Edwards din Birmingham, Anglia. Apoi, în 1908, el a trebuit să aibă brațul stâng amputat din cauza răspândirii dermatitei cu raze X pe brațul lui. În 1914, Marie Curie a dezvoltat aparate radiologice pentru a sprijini soldații răniți în primul război mondial, mașini ce permiteau imagistica rapidă cu raze X pentru soldații răniți pe câmpul de luptă; astfel chirurgii puteau să opereze mai rapid și cu mai multă acuratețe.
Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923), laureat în 1901 al premiului Nobel pentru fizică, descoperitorul razelor X, a primit o scrisoare prin care un tânăr îi solicita… câteva raze X şi indicaţii asupra modului de întrebuinţare. „Am un glonte în piept – scria tânărul – dar nu am timpul necesar pentru a veni să mă examinaţi dvs.”
La care, a primit următorul răspuns din partea savantului: „Din păcate, nu dispun pentru moment de nicio rază X. Pe lângă aceasta, trimiterea lor ar fi o treabă prea complicată. Astept însă să-mi trimiteţi dvs. coşul pieptului”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate