Un „calculator al morţii” al Inteligenţei Artificiale prezice cu mare acurateţe când cineva va muri – ne spune un nou studiu ştiinţific

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Oamenii de știință din Danemarca au dezvoltat un algoritm de Inteligenţă Artificială care poate prezice când ar putea muri o persoană. „Calculatorul morții” de inteligență artificială analizează numeroase date – istoricul sănătății, ocupația, venitul, programul de lucru și multe altele – pentru a face o estimare a cronologiei mortalității unei persoane. Algoritmul life2vec funcționează într-un mod similar cu chatboții precum ChatGPT, cu excepția faptului că, în loc să extragă date text pentru a prezice propoziții, acesta utilizează date personale și medicale pentru a prezice mortalitatea timpurie.
Și face acest lucru cu o acuratețe de 79%, au spus recent cercetătorii într-o lucrare publicată în revista „Nature Computational Science”.
Experții au dezvoltat algoritmul folosind un set de date din registrul de sănătate publică danez care conține informații personale și medicale a peste 6 milioane de cetățeni danezi între 2008 și 2015. Pentru a-l testa, experții au folosit algoritmul pentru a prezice rezultatele pentru aceleași persoane incluse în setul de date original. într-o perioadă ulterioară, care nu a fost inclusă în dezvoltarea sa – între 2016 și 2020.
Pe un eșantion de 100.000 de persoane din acel set de date – dintre care jumătate au murit între 2016 și 2020 și jumătate care nu au murit – algoritmul a depășit toate celelalte instrumente de a prezice cine a murit în perioada de timp, chiar și unele dintre instrumentele utilizate de companiile de asigurări.
„Modelele noastre ne permit să anticipăm rezultate diverse, de la mortalitatea timpurie la nuanțe de personalitate, depășind modelele de ultimă generație” – au observat cercetătorii.
Algoritmul nu oferă o dată exactă a morții, ci estimează un interval de timp general. Cercetătorii au sugerat că acesta ar putea fi un instrument valoros pentru identificarea factorilor cheie care afectează rezultatele vieții, deschizând ușa pentru intervenții anterioare.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): lucrarea ştiinţifică „Using sequences of life-events to predict human lives” / nature.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate