Un „continent” nou a fost creat de oameni în Oceanul Pacific! „Bravo”, omenire…

Începând cu revoluția industrială, din 1900 până astăzi, activitatea industrială a omului a crescut atât de mult încât omul a devenit încet un fel de „virus” care devorează planeta. Datorită progresului ştiinţific şi tehnologic, omul a inventat materiale din ce in ce mai rezistente, dar, în acelaşi timp, mai ieftine. Unul dintre aceste materiale este plasticul, cu sortimentul său infinit.
Fără îndoială, plasticul este un material revoluționar care a adus beneficii omului în industriile de toate tipurile, de la industria alimentară la industria farmaceutică și alte industrii. Plasticul este atât de bun încât este folosit chiar și în industria aeronautică și auto. Problema plasticului, ca și alte deșeuri, este aceea că, după ce a fost folosit, este aruncat în mare parte în oceane, iar oceanele lumii sunt deja sufocate de deșeuri de plastic. Prin activități industriale scăpate de sub control, omenirea produce un impact negativ nu numai asupra climei, ci și asupra ecosistemelor marine, sufocând oceanele cu deșeuri de plastic. Din aceste motive, se poate spune că omul a devenit un „virus” care-și ucide propria planetă.
Ecologiștii spun că omenirea produce atât de multe deșeuri de plastic care ajung în oceane, încât poate acoperi coastele oceanelor de pe toate continentele. Deșeurile de plastic care plutesc pe oceanele lumii nu sunt distribuite uniform pe suprafața lor, deoarece curenții oceanici și vântul adună aceste deșeuri în anumite locuri.
Cea mai mare acumulare de deșeuri de plastic din ocean se află în nordul Oceanului Pacific, încă din anii 1990 și se numește „The Great Pacific Garbage Patch”, adică „Marele gunoi din Pacific”. Potrivit unor estimări, „Marele gunoi din Pacific” are o masă de aproximativ 100 de milioane de tone și o suprafață de aproximativ 1,5 milioane de kilometri pătrați. Pentru a ne da seama de dimensiunea uriașă a acestei insule de deșeuri, trebuie să spunem că are o dimensiune cuprinsă între cea a Madagascarului și cea a Groenlandei.
Din păcate, „Marele gunoi din Pacific” nu este cea mai mare insulă de deșeuri. Ecologiștii au găsit în 2016 o insulă de deșeuri și mai mare pe coasta chiliană. O cincime din aceste deșeuri sunt aruncate de navele care trec pe acolo, restul fiind aruncate în canalizarea de pe coastă. Estimările ecologiștilor spun că aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri de plastic sunt turnate anual în oceane.
Țările asiatice, și în special China, sunt în acest moment cei mai mari poluatori, activitatea industrială fiind în plină expansiune, indiferent de impactul asupra mediului ecologic. O altă mare problemă este aceea că mare parte din aceste deșeuri de plastic sunt fragile și sub influența soarelui și a valurilor se sparg în bucăți mici care apoi sunt mâncate de păsări și fauna marină, fiind confundate cu hrana. Acesta este motivul pentru care asistăm la un dezastru ecologic în care păsările și peștii mor din cauza acestui plastic.
O altă problemă este că aceste deșeuri de plastic reflectă lumina soarelui împiedicând-o să ajungă sub suprafața apei, afectând astfel direct mediul marin de sub suprafața apei.
Oamenii au devenit total iresponsabili; trebuie să se facă ceva mai mult pentru a scăpa de acest dezastru…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate