Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)
Oamenii de știință sunt aproape de a dovedi că un cub de uraniu a făcut parte din programul nuclear german al celui de-al doilea război mondial. În timp ce SUA a reușit să dezvolte prima bombă atomică din lume, în anul 1945, cu mult înainte de sfârșitul celui de-al doilea război mondial, naziștii lucraseră la propriul lor program, în speranța de a utiliza arme nucleare împotriva aliaţilor.
Una dintre puținele relicve supraviețuitoare din această epocă îl reprezintă ceea ce este cunoscut sub numele de „Cubul Heisenberg” – un bloc de uraniu deținut la Laboratorul Național Pacific Nord-Vest (PNNL), care a fost suspectat de mult timp de a fi o relicvă din programul nuclear al Germaniei și a fost subiect de studiu de zeci de ani.
Acum oamenii de știință sunt aproape de a demonstra legătura dintre cub și programul nazist, oferind în același timp o nouă perspectivă asupra cursei înarmărilor nucleare dintre Statele Unite și Germania, în timpul celui de-al doilea război mondial.
„Prima parte a cercetării a fost, de fapt, să se adune cât mai multe informații posibil”, a declarat Brittany Robertson, de la Universitatea de Stat din Oregon. „A trebuit să facem o documentare consistentă, inclusiv din unele dintre documentele care au fost declasificate”.
Pentru a determina dacă acest cub a făcut cu adevărat parte din programul nuclear nazist, cercetătorii au efectuat datări radiocrometrice pe acesta și au constatat că vârsta acestuia era în concordanță cu perioada de timp așteptată. Eforturi suplimentare sunt acum în desfășurare pentru a confirma din ce laborator german ar fi putut proveni cubul, precum și pentru a depista în mod specific locul din care a provenit minereul de uraniu.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): vice.com