Un mare mister: de ce niciun text antic nu menționează construcția piramidelor egiptene?

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Niciun text antic nu menționează exact cum au fost construite piramidele, ce instrumente şi ce tehnologii au fost folosite. Singurul text care există menționează transportul pietrei. Deși aproximativ 120 de piramide au fost construite în antichitate în Egipt, există o lipsă completă de înregistrări care să explice modul în care au fost construite piramidele.
Egiptul a fost leagănul unei civilizații antice care a permis aceleiași limbi și culturi de bază să înflorească timp de aproape 3.000 de ani. Când vine vorba de piramidele egiptene antice, egiptologii urmăresc originile structurilor maiestuoase până la mormintele foarte modeste care au fost construite în Egipt în timpul vremurilor predinastice. Apoi, undeva în pragul primei dinastii, în jurul anului 2900 î.Hr., mormintele au fost transformate și au rezultat construcţii de cărămidă aflate în deșert, acestea fiind împărțite în mai multe camere. Primele două dinastii egiptene antice au văzut aceste tipuri de morminte construite și, deși nimic nu s-a schimbat în forma lor generală, complexitatea lor a crescut cu fiecare generație. Egiptologii sunt convinși că structurile situate departe în deșert, lângă stâncile înalte din Abydos din Egipt, marcate de stele mari și acoperite de o movilă, sunt chiar primele forme arhitecturale ale piramidelor egiptene antice.
Mormintele antice ale faraonilor predinastici și dinastiei I și a II-a sunt cu adevărat grandioase și monumentale ca dimensiuni. Totuși, ele sunt incomparabile cu suprastructura care a apărut brusc în timpul celei de-a treia dinastii sub domnia faraonului Djoser, în jurul anilor 2.630-2.611 î.Hr.
Piramida în trepte a lui Djoser, de la Saqqara, a vestit epoca clasică a piramidelor Egiptului antic. În secolele care au urmat după Djoser, egiptologii susțin că faraonii Egiptului au construit piramide pe o lungime de 72 de kilometri în deșert, poziționate strategic între Abu Rawash, la nord-vest de Giza, până la Meidum, la sud de Egipt, chiar la intrarea în Fayoum. Cu excepția piramidelor construite de Djedefre la Abu Rawash și Sneferu la Meidum, cele 21 de piramide majore ale Regatului Vechi stau ca paznici pe o întindere de 20 de kilometri la vest de capitala Memphis.
Pe măsură ce tehnicile egiptene antice de construire a piramidelor au evoluat, Egiptul va vedea construcția piramidelor cu adevărat gigantice, structuri despre care se crede că au fost construite în timpul a doar trei generații: Sneferu, Khufu și Khafre.
Revenind la piramida în trepte a lui Djoser, aceasta a marcat începutul întregului proces și este recunoscută ca o clădire revoluționară, fără precedent în Egiptul antic. Se crede că ea a fost proiectată și construită de Imhotep. Complexul piramidal în trepte din Djoser este considerat cea mai veche clădire colosală din piatră din Egipt și cea mai veche construcție din piatră tăiată la scară largă. Piramida lui Djoser se crede că a fost finalizată în șase etape diferite.
Totuşi, rămâne un mister profund de ce nu există texte antice care să menționeze întregul proces de construcție al piramidelor. Djoser a creat o piramidă revoluționară și niciun text antic nu menționează proiectarea, construcția sau finalizarea cu succes a unei piramide care a schimbat pentru totdeauna arhitectura egipteană antică.
După Djoser, au trecut câteva generații până când Egiptul a văzut o altă piramidă finalizată cu succes. Cu toate acestea, abia după Sneferu s-a întâmplat acest lucru. Conducătorul fondator al dinastiei a patra a construit trei piramide, una la Meidum și două la Dahshur, revoluționând formele piramidelor egiptene antice. Doar piramida lui Sneferu de la Meidum și cele două structuri de la Dahshur conțin mai mult de 3,5 milioane metri cubi de piatră.
Piramida Roșie a lui Sneferu de la Dahshur este a treia piramidă ca mărime din Egipt după Piramida lui Khufu și Piramida lui Khafre. Cu toate acestea, oricât de măreaţă a fost, și această piramidă, precum și celelalte două piramide ale lui Sneferu, sunt absente din înregistrările istorice scrise ale Egiptului antic. Niciun text antic nu a fost descoperit nicăieri în Egipt care să facă referire sau să crediteze faptul că Snefru că a construit cele trei piramide. De asemenea, nu există niciun papirus antic, inscripții hieroglifice sau orice altceva care să ne spună cum au reușit constructorii să construiască piramidele din Sneferu și ce tehnologii au folosit.
După Sneferu, fiul său Khufu a preluat tronul Egiptului și a revoluționat din nou construcția piramidelor. Experții susțin că Khufu a comandat ceea ce va deveni în cele din urmă cea mai mare piramidă pe care Egiptul a văzut-o vreodată, Marea Piramidă din Giza, o structură unică din multe puncte de vedere. Construită cu aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatră, dintre care unele au fost transportate până la Aswan, la aproximativ 800 de kilometri distanță, experții au estimat că Marea Piramidă din Giza cântărește aproximativ 6,5 milioane de tone. În ceea ce privește precizia și alinierea, Marea Piramidă este de neegalat. Ea a rămas cea mai înaltă construcţie de pe Pământ timp de mai bine de 3.800 de ani.
Deşi e o adevărată minune a lumii antice, lipsa completă a textelor antice, a hieroglifelor sau a relatărilor scrise despre modul în care a fost construită şi această piramidă reprezintă unul dintre cele mai mari mistere din egiptologie. Piramidele care au fost construite după Marea Piramidă din Giza au fost mai mici în ceea ce privește dimensiunea și volumul. Singura piramidă care imită oarecum complexitatea Marii Piramide este Piramida lui Khafre, a doua cea mai mare piramidă de pe platoul Giza. În mod curios, așa cum nu există relatări scrise despre construcția Marii Piramide, există o lipsă completă de înregistrări care să menționeze construcția piramidei lui Khafre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate