Un mare mister istoric: dictatorul nazist Hitler şi-a omorât, din gelozie, propria nepoată sau aceasta s-a sinucis?

În dimineața zilei de 19 septembrie 1931, o femeie de 23 de ani, Geli Raubal, a fost găsită moartă în apartamentul lui Adolf Hitler din Munchen. Raubal, care era fiica surorii vitrege a lui Hitler, fusese împușcată cu pistolul lui Hitler. Arma a fost găsită lângă cadavru.
Pentru Hitler, momentul nu putea fi mai rău. Alegerile din anul precedent (1930) au crescut numărul naziștilor din Parlamentul german de la 12 la 107, aducând partidul în pragul cuceririi puterii politice. Un scandal în acel moment îi putea împinge rapid pe Hitler și pe naziști în groapa de gunoi a istoriei. Ziarele au speculat acest scandal. În curând, au circulat povești despre cum femeia de 23 de ani fusese atât amanta lui Hitler, cât și nepoata lui. Existau rapoarte că femeia avea nasul rupt, ceea ce sugera că Hitler ar fi ucis-o într-o criză de furie, posibil pentru că aflase că se culca cu altcineva decât cu el. Alții sugerau că Raubal fusese constrânsă la sinucidere, din cauza geloziei violente a lui Hitler.
Interogat de poliţişti, Hitler a declarat că a văzut-o ultima oară cu o zi înainte de a fi găsit cadavrul. Ei se certaseră despre planul femeii de a lua lecții de canto la Viena. Ea era supărată pentru că Hitler i-a interzis să meargă singură, dar apoi s-a liniştit. Hitler a mai spus că apoi a plecat la un miting de campanie la Nurnberg. Acolo, el a aflat de moartea ei. S-a întors repede înapoi la Munchen.
Personalul din apartamentul lui Hitler nu avea nimic de adăugat la povestea relatată de şeful lor. Au amintit şi ei că au văzut-o pe Raubal ieșind în grabă din dormitorul lui Hitler, vizibil supărată, dar nu aveau idee ce o supărase sau ce se întâmplase în continuare.
Poliția nu a găsit semne ale vreunui nas rupt sau alte dovezi care să sugereze că Raubal ar fi fost agresată. Poliţia a considerat moartea drept sinucidere. Dar, din moment ce erau mulți simpatizanți naziști în Ministerul Bavarez al Justiției, mulți bănuiesc că poliția a fost presată să întrerupă ancheta. Și personalul de serviciu din apartamentul lui Hitler ar fi putut fi presat de oficialii naziști să nu spună mai mult decât trebuie. Deci, cel puțin pentru istorici, ancheta trebuie să rămână deschisă.
Printre cei care l-au suspectat pe Hitler de uciderea lui Raubal s-au numărat și câțiva foști membri ai cercul său interior. Cel mai cunoscut a fost Otto Strasser, care publica un influent ziar nazist și al cărui frate, Gregor, era adjunctul fuhrer-ului partidului. Gregor, care mai târziu l-a confruntat pe Hitler pentru conducerea partidului, a fost ucis în 1934; Otto a fugit în Elveția.
În cartea sa din 1940, „Hitler și eu”, Otto Strasser a citat trei dovezi pentru crimă: mai întâi, o conversație pe care a avut-o cu un preot care i-a spus că a îngropat-o pe Raubal ca pe o catolică, ceva ce nu i-ar fi fost permis să o facă dacă ar fi crezut că ea s-a sinucis. În al doilea rând, într-o conversație cu fratele său, Gregor i-a spus că a auzit direct de la Hitler că a împușcat-o pe Raubal; și, în sfârșit, o poveste (sursa căreia Strasser nu a dat-o) pe care Fritz Gerlich, un cunoscut editor anti-nazist, plănuise să o publice în numărul din 12 martie 1933 al ziarului său, poveste care spunea adevărul despre crimă. Dar, pe 9 martie, trupele de asalt naziste au pătruns în birourile ziarului, au distrus toate dosarele, și l-au arestat pe Gerlich. Acesta, ca și Gregor Strasser, au fost ucişi în 1934. Otto Strasser nu a precizat un motiv pentru uciderea lui Raubal, dar a dat de înțeles că Hitler s-a mâniat pentru că şi-ar fi văzut nepoata în compania altor bărbați.
Ernst Hanfstaengl, fost secretar de presă al lui Hitler, a oferit mai multe detalii: „Raubal nu numai că se vedea cu alți bărbați, dar ea era însărcinată cu unul. Viitorul tată era un profesor de artă și, mai rău decât atât din perspectiva lui Hitler, era şi evreu. Raubal îl cunoscuse pe profesor în 1928, şi voia să se căsătorească cu el. Pentru ca un evreu să fie iubitul nepoatei sale era dezonoarea supremă pentru Hitler, atât pe plan personal, cât și politic”.
Potrivit lui Hanfstaengl, Hitler a forțat-o pe Raubal să se sinucidă. Cum a făcut asta, nu a fost clar din relatarea lui Hanfstaengl, deși s-a sugerat că ar avea ceva de-a face cu amenințările despre mama ei. În orice caz, a adăugat Hanfstaengl, toată familia lui Hitler a considerat această poveste ca fiind adevărată; el însuși o aflase de la Brigid Hitler, soția fratelui lui Hitler, Alois.
În cartea sa din 1944, „Der Fuhrer”, istoricul german Karl Heiden a susținut că șeful SS, Heinrich Himmler, şi nu Hitler, a fost responsabil pentru moartea lui Raubal. De fapt, Heiden a argumentat: Hitler era îndrăgostit de Raubal și dorea să se căsătorească cu ea. Himmler se temea de un scandal, fie pentru că bănuia că Raubal se culca cu alt bărbat, fie pentru că ea amenințase că va face publice practicile se*uale ale unchiului ei. Heiden nu era sigur dacă Himmler a ucis-o sau a împins-o să se sinucidă pe femeie, dar spunea că naziștii erau de vină. Sursa lui, a spus el, a fost un prieten al mamei lui Raubal. Însă, dacă motivul lui Himmler ar fi fost evitarea unui scandal, cu siguranță nu ar fi lăsat cadavrul femeii în apartamentul lui Hitler şi nici pistolul lui Hitler lângă femeie.
Deci, deși crima nu poate fi exclusă, verdictul poliției de sinucidere pare mai mult probabil. Dar, au rămas câteva întrebări cruciale: a determinat-o Hitler pe nepoata sa să se sinucidă? Şi care a fost natura relației lor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate