Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)+ nature.com
O nouă zi şi iată că apare încă un nou virus de care ar trebui să ne îngrijorăm. Oamenii de știință japonezi spun că au identificat un virus nedescoperit anterior, răspândit de căpușe, şi care i-a îmbolnăvit pe oameni cel puţin din anul 2014. Virusul Yezo, așa cum a fost botezat de descoperitorii săi, se crede că provoacă un nivel scăzut de celule albe şi de trombocite din sânge, precum și febră, fiind ceva similar cu alte boli transmise de căpușe.
Într-o lucrare publicată în septembrie 2021 în „Nature Communications”, cercetătorii cred că Yezo este un nou virus uman. Potrivit raportului, primul caz cunoscut al lui Yezo a fost la un bărbat de 41 de ani, care a fost internat într-un spital din Sapporo, Japonia, la mijlocul lunii mai 2019, cu febră mare, pierderea poftei de mâncare și dureri la nivelul membrelor inferioare.
Simptomele începuseră la 4 zile după ce bărbatul a vizitat o pădure din apropiere și la 3 zile după ce a găsit o căpușă atașată pe abdomen. Testele au arătat că bărbatul avea un nivel scăzut de celule albe și trombocite în sânge. Medicii au presupus că el are o boală transmisă de căpușe și i-au administrat diferite antibiotice. Pe parcursul a 19 zile – dintre care 15 au fost petrecute în spital – el și-a revenit treptat, iar simptomele au dispărut. Dar în acele zile, testele nu au reușit să identifice dovezi ale infecției pentru orice boală cunoscută transmisă de căpușe, inclusiv boala Lyme.
Un an mai târziu, în iulie 2020, medicii au dat peste un alt pacient cu simptome similare. În cele din urmă, spun autorii, au reușit să identifice urmele aceluiași virus necunoscut în sângele ambilor pacienți. Din sângele celui de-al doilea pacient, ei au izolat virusul, pentru a-l dezvolta complet în laborator și a-l administra șoarecilor. Și, în cele din urmă, din aceste probe, au reușit să identifice genetic virusul misterios ca aparținând unei familii de viruși răspândiți de căpușe, numit ortonairoviruşi. Au decis să-l numească în mod provizoriu virusul Yezo (YEZV).
Însă, faptul că un virus nou descoperit poate fi transmis și poate provoca boli la oameni necesită totuși mai multe dovezi.
Cercetătorii spun că au găsit anticorpi împotriva Yezo în viața sălbatică din insula Hokkaido, în 3 dintre speciile majore de căpușe cunoscute pentru a locui în zonă. Cel mai important, specialiştii spun că au găsit dovezi ale infecției cu Yezo în probele de sânge conservate a cel puțin altor 5 persoane din zonă care erau suspectate de a fi bolnave cu o boală transmisă de căpușe, încă din 2014. În sângele a 4 pacienți, s-au descoperit niveluri de anticorpi Yezo, lucru la care ne-am putea aștepta după o infecție acută. Destul de interesant, 4 dintre acești pacienți au avut, de asemenea, dovezi ale bolii Lyme, sugerând astfel că ar fi putut avea o co-infecție cu ambii germeni.
Vor fi necesare şi alte studii, realizate de către alți oameni de știință, înainte ca Yezo să fie considerat ca fiind un nou virus.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „A novel nairovirus associated with acute febrile illness in Hokkaido, Japan” / nature.com