Un obiect stelar misterios se mişcă cu o viteză foarte mare prin galaxia noastră (2 milioane de km/h), de care vrea să scape definitiv

Imagine: generata de Microsoft Designer
Un grup de astronomi amatori din proiectul „Backyard Worlds: Planet 9” al NASA a ajutat la descoperirea unui obiect substelar care se mișcă atât de repede încât va scăpa de Calea Lactee și va fugi în spațiul intergalactic. Acest obiect cu hipervelocitate este primul de acest fel găsit cu o masă similară sau mai mică decât cea a unei stele mici. Backyard Worlds: Planet 9 folosește imagini din misiunea WISE (Wide-field Infrared Explorer) a NASA , care a cartografiat cerul în lumină infraroșu între 2009 și 2011. A fost reactivat ca NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) în 2013 și s-a retras pe 8 august 2024.
În urmă cu câțiva ani, oamenii de știință Martin Kabatnik, Thomas P. Bickle și Dan Caselden au văzut un obiect slab, care se mișcă rapid, fiind numit CWISE J124909.08+362116.0. Observațiile ulterioare cu mai multe telescoape de la sol i-au ajutat pe oamenii de știință să confirme descoperirea și să caracterizeze obiectul. Acești oameni de știință sunt acum co-autori ai unui nou studiu publicat în „Astrophysical Journal Letters”. Kabatnik a spus într-o declarație: „Nu pot descrie nivelul de emoție. Când am văzut prima dată cât de repede se mișcă, am fost convins că fusese deja raportat”.
CWISE J124909.08+362116.0 se îndepărtează de Calea Lactee cu aproximativ 2.000.000 km/h. Dar se remarcă și prin masa sa redusă, ceea ce face dificilă clasificarea lui ca obiect ceresc. Ar putea fi o stea cu masă mică sau, dacă nu topește constant hidrogenul în miezul său, ar fi considerată o stea pitică brună, ceea ce ar pune-o undeva între o planetă gigantică gazoasă și o stea normală. Acest nou obiect are o altă proprietate unică. Datele obținute cu Observatorul WM Keck din Maunakea, Hawaii, arată că are mult mai puțin fier și alte metale decât alte stele normale și astre pitice brune. Această compoziție neobișnuită sugerează că CWISE J124909.08+362116.0 este destul de veche, probabil de la una dintre primele generații de stele din galaxia noastră.
De ce se mișcă acest obiect cu o viteză atât de mare? O ipoteză este că CWISE J124909.08+362116.0 a provenit inițial dintr-un sistem binar cu o stea pitică albă, care a explodat ca o supernovă. O altă posibilitate este că a provenit dintr-un grup strâns de stele, numit cluster globular, și că o întâlnire întâmplătoare cu o pereche de găuri negre l-a propulsat.
Sursa: studiul ştiinţific „Discovery of a Hypervelocity L Subdwarf at the Star/Brown Dwarf Mass Limit”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate