Putine remedii din plante se pot compara din punct de vedere al eficientei terapeutice cu tinctura de ardei iute. Extrem de intensa ca si gust (tinctura de ardei iute, chiar si diluata in apa este un adevarat foc lichid), ea este un remediu antiinfectios pentru zona gatului, antitusiv, hipertermiant (determina cresterea temperaturii corpului) si stimulent digestiv redutabil.
Extern este foarte puternic rubefianta, adica produce pe zona corpului pe care a fost aplicata o reactie iritativa. Aceasta reactie este benefica in anumite limite, deoarece determina intensificarea circulatiei sanguine, cresterea temperaturii locale, stimularea anumitor procese trofice si de aparare pe zona pe care tinctura a fost aplicata. Deasemenea, diluata cu putina apa si aplicata la radacina parului determina regenerarea si indesirea acestuia.
Sa vedem in continuare cateva afectiuni in care aceasta tinctura si-a dovedit eficienta.
ACTIUNI:
INTERN: antiseptic foarte bun al zonei gatului si a cailor respiratori superioare, antitusiv puternic si cu efect foarte rapid (uneori insa efectul nu este de foarte lunga durata), carminativ bun, hipertermiant puternic, hipertensiv bun, stimulent bun al secretiilor gastrice.EXTERN: antireumatic si antinevralgic bun (mai ales in afectiunile care se agraveaza la frig si umezeala), hipertermiant puternic, rubefiant puternic, favorizeaza cresterea parului.
INDICATII:
INTERN: * guturai, gripa in faza incipienta, dureri de gat (traheita, faringita), bronsita cronica, tuse, tuse chintoasa, tuse convulsiva –la interval de 15-30 de minute se iau cateva inghitituri dintr-un amestec format din jumatate de lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa.* tuse iritativa, tuse uscata, bronsita acuta – se amesteca 2 lingurite de tinctura de ardei iute cu patru linguri de miere. Se consuma acest amestec pe parcursul unei zile.* balonare, digestie lenta – se amesteca o lingurita de tinctura in jumatate de pahar de apa; se iau cateva lingurite din aceasta solutie inainte si dupa masa.* sensibilitate la frig – se ia jumatate lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar cu apa de 1-2 ori pe zi.* hipertensiune – se ia de 3-4 ori pe zi un sfert de lingurita de tinctura de ardei iute amestecata cu o lingura de miere. Pentru o actiune mai puternica se adauga si tinctura de maghiran (Majorana hortensis) in proportii egale cu cea de ardei iute.
EXTERN: * reumatism, sciatica, nevralgii, dureri musculare care se agraveaza la frig si curent – se umezeste o bucata de tifon cu tinctura de ardei iute si se aplica pe zona afectata vreme de 5-10 de minute, in functie de gradul de sensibilitate al pielii.* bronsita, raceli – se pun comprese pe piept, folosind un tifon impregnat cu tinctura de ardei iute. Pentru un efect mai puternic se pot pune in tinctura de ardei iute si cateva picaturi de ulei volatil de menta (Mentha sp.) sau eucalipt (Eucaliptus globulus).* pentru cresterea parului – se fac frictionari Ia radacina parului cu tinctura diluata cu apa (la o lingurita de tinctura de adauga 5 lingurite de apa) si se foloseste samponul natural care contine si tinctura de ardei iute (a se vedea reteta complexa indicata la tinctura de brusture).
ADMINISTRARE INTERNA: Se ia de regula 1/2 lingurita de tinctura diluata in 100 ml. (jumatate de pahar) de apa, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
PRECAUTII: In caz de hipertensiune, gastrita hiperacida si ulcer, afectiuni febrile nu va fi administrata intern aceasta tinctura, ci se va face doar gargara. Exista cazuri de gastrita hiper-acida destul de rare (unul din douazeci) in care tinctura de ardei iute are chiar efecte benefice, dar depistarea lor se poate face doar prin testare directa cu doze foarte mici (3-4 picaturi), care vor fi marite foarte lent.
In uz extern compresele cu tinctura se vor aplica pe corp timp de 25 minute, marind durata de mentinere a compresei pe masura ce observam ca pielea poate suporta acest remediu cu actiune rubefianta si vezicanta foarte intensa. In cazul in care pielea este foarte iritata, apar vezicule (basici) si o senzatie intensa de arsura se va intrerupe aplicarea externa, iar zona respectiva va fi foarte bine clatita cu apa.
CONTRAINDICATII: in cazuri de alergie; in cazul persoanelor cu sensibilitate digestiva si hepatica foarte mare.Administrarea interna a tincturii de ardei iute la persoanele alergice va determina o senzatie puternica de jena digestiva, eruptii pe piele, uneori catar respirator, rinita. Se va face un test cu o cantitate mica (1 – 2 picaturi) de tinctura de ardei iute inainte de a o administra.
Atentie! In uz extern tinctura este contraindicata persoanelor cu pielea alergica la ardeiul iute. Pentru a determina daca sunteti sau nu alergic veti pune putina tinctura pe o portiune foarte restransa de pe pielea capului si veti astepta vreme de un sfert de ora reactia. Daca apare mancarime intensa, inflamatie, atunci inseamna ca aveti alergie si nu trebuie sa folositi acest tratament.