Un satelit Boeing a explodat pe orbita Pământului, după ce a experimentat o anomalie misterioasă

Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
Forțele spațiale ale SUA urmăresc resturile din spațiul cosmic, după ce un satelit fabricat de Boeing a explodat recent. Satelitul Intelsat 33e, care a fost lansat în 2016 şi oferea comunicații în Europa, Asia și Africa, a cunoscut o „anomalie” pe 19 octombrie 2024, a declarat operatorul satelitului – Intelsat – într-un comunicat de presă, dar, după 2 zile, Forțele Spațiale ale SUA au confirmat că satelitul a explodat.
Distrugerea satelitului a lăsat unii clienți fără energie electrică sau servicii de comunicații. Intelsat a declarat că lucrează cu furnizori terți pentru a limita întreruperile serviciului și că este în comunicare cu clienții. Forțele Spațiale ale SUA urmăresc acum aproximativ 20 de bucăți asociate ale satelitului în spațiul cosmic. Agenția a spus că nu există amenințări imediate și că evaluările de rutină pentru a asigura siguranța lui sunt în desfășurare.
Agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, a declarat că a înregistrat mai mult de 80 de fragmente din satelitul distrus. Analiza traiectoriei pieselor a determinat tragerea concluziei că distrugerea satelitului a fost instantanee – a spus Roscosmos.
Incidentul are loc în timp ce Boeing rămâne sub control pentru procesele sale de producție. Mai multe probleme legate de zborurile efectuate de avioanele Boeing au apărut în mass-media la începutul lui 2024. Producătorul s-a confruntat, de asemenea, cu plângeri ale avertizorilor, precum și cu investigații federale. Boeing a raportat recent o pierdere în trimestrul al treilea din 2024 de peste 6 miliarde de dolari. La începutul lunii octombrie 2024, noul preşedinte al lui Boeing, Kelly Ortberg, a declarat că aproximativ 10% din forța de muncă a companiei va fi disponibilizată. Zeci de mii de angajați din producție sunt în prezent în grevă.
Sursa: articolul „Boeing-made satellite explodes in space after experiencing an „anomaly”” / cbsnews.com
P.S. Acest eveniment este destul de interesant pentru că satelitul era pe o orbită geostaționară. Acolo se află sateliţii Intelsat. Deci preocupările legate de resturile spațiale nu se aplică aici. Nici preocupările cu privire la folosirea armelor anti-satelit. Unele țări pot pretinde că sunt capabile să atace sateliții geostaționari cu aceste arme, dar a demonstrat vreuna capacitatea? În ceea ce privește o explozie, propulsoarele folosesc în mod normal substanțe chimice hipergolice, nu? Dacă a existat o combinație nespecifică a combustibililor, atunci acest lucru ar fi putut duce la o explozie. Până la urmă ce-a fost?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate