Arheologii au descoperit numeroase instrumente din civilizațiile preistorice de-a lungul istoriei. Majoritatea dintre ele sunt realizate din piatră, dar un grup de cercetători din Spania a descoperit arme uimitoare din cristale de stâncă. Unul dintre cele mai impresionante pumnale de cristal, care datează de cel puțin 3.000 î.Hr., arată iscusința extraordinară a celui care l-a sculptat.
Uimitoarea descoperire a fost făcută în Montelirio tholos, un mormânt megalitic din sudul Spaniei. Acest sit masiv este alcătuit din plăci enorme de ardezie și are o lungime de aproximativ 50 de metri. Situl a fost excavat între 2007 și 2010, iar 5 ani mai târziu a fost lansat un studiu privind uneltele din sticlă de către cadre universitare de la Universitatea din Granada, Universitatea din Sevilla și de la Consiliul Superior Spaniol pentru Cercetare Științifică. Au mai fost descoperite 25 de vârfuri de săgeți și lame în plus față de pumnal.
Multe obiecte funerare au fost găsite, de asemenea, în morminte, inclusiv giulgiuri sau haine făcute din zeci de mii de mărgele străpunse și împodobite cu mărgele de chihlimbar, artefacte din fildeș și piese din foită de aur. Deoarece vârfurile de săgeți de cristal au fost descoperite împreună, experții cred că ar fi putut fi parte dintr-o ofrandă rituală. De asemenea, a fost descoperit un trousau funerar, care conținea colți de elefant, bijuterii, ustensile și un ou de struț.
Și cum rămâne cu pumnalul de cristal? Împreună cu un mâner și cu o teacă de fildeș, el a fost descoperit într-un alt compartiment. Pumnalul lung de 20 cm are o formă similară cu alte pumnale din perioada istorică (diferența, desigur, este că acele pumnale au fost făcute din silex, iar acesta este din sticlă).
Cristalul, potrivit experților, ar fi avut o valoare simbolică semnificativă la acea vreme. Oamenii din înalta societate foloseau această piatră pentru a câștiga vigoare sau, conform legendei, abilități magice. Ca rezultat, acest pumnal de cristal poate fi folosit într-o varietate de ceremonii. Încheietura acestei arme este din fildeș. Aceasta, potrivit specialiștilor, este încă o dovadă că acest pumnal de cristal aparținea clasei conducătoare a perioadei.
Finisarea pumnalului de cristal indică faptul că acesta a fost produs de meșteri pricepuți în munca lor. Cercetătorii consideră că este cel mai avansat artefact descoperit vreodată în Iberia străveche, iar sculptarea lui ar fi necesitat o mare experiență. Dimensiunea pumnalului de cristal sugerează că a fost creat dintr-un singur bloc de sticlă de aproximativ 20 cm lungime și 5 cm grosime, potrivit experților. Sculptura sub presiune a fost folosită pentru a crea cele 16 vârfuri de săgeți.
Cercetătorii spun că acest cristal de stâncă trebuie să fi avut un scop simbolic ca materie primă cu semnificații și implicații speciale. În literatură, există exemple de culturi în care cristalul de stâncă și cuarțul sunt utilizate ca materii prime pentru a reprezenta viața, abilitățile magice și legătura strămoșilor.
Deși nu știm cu siguranță la ce au fost folosite aceste arme, descoperirea și cercetarea lor oferă o privire fascinantă asupra societăților preistorice care au locuit Pământul cu mai bine de 5.000 de ani în urmă.