Un vis SF îndeplinit? Uploadarea minţilor noastre într-un computer ar putea deveni posibil! – cred cercetătorii

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Ideea de a încărca mintea cuiva pe un computer poate părea SF, dar dacă s-ar putea face cu adevărat? Ipoteza că mintea noastră ar putea trăi sub o altă formă după ce corpul nostru fizic moare a fost o temă în literatura SF încă din anii 1950. Serii de televiziune recente, cum ar fi „Black Mirror” și „Upload”, precum și unele jocuri video, arată fascinația noastră continuă pentru această idee. Conceptul este cunoscut sub numele de „uploadare a minții”.
Însă, unii cercetători cred că evoluțiile recente în știință și tehnologie ne-ar apropia de un moment în care „uploadarea minții” ar putea trece de la SF la realitate. În 2012, un milionar rus îşi dezvăluia planurile de a lucra cu neurologi, constructori de roboți și alți experți, pentru a crea o tehnologie care să ne permită să ne încărcăm mințile pe un computer pentru a trăi pentru totdeauna. La acea vreme, el a prezis cu încredere că acest lucru va fi atins până în 2045. Acest lucru pare puțin probabil, dar se fac pași mici, dar semnificativi, către o mai bună înțelegere a creierului uman – și, potențial, capacitatea de a-l putea reproduce.
Simularea întregului creier este o cale potențială către uploadarea minții. Scanările detaliate ale creierului și ale activității sale ne-ar permite să reproducem creierul biologic și, eventual, mintea unei persoane, într-un computer.
Cea mai promițătoare tehnică este „scanarea și copierea”, în care structura unui creier conservat ar fi scanată în detaliu, folosind, de exemplu, tehnica microscopiei electronice. Aceasta ar aduna datele necesare pentru a produce o copie funcțională a unui creier.
Dar, cât de probabil este să se realizeze simularea întregului creier și, eventual, încărcarea minții? Într-un raport publicat în 2008, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au descris simularea întregului creier ca fiind o problemă formidabilă de inginerie și cercetare. Însă, pentru aceasta este necesară separarea minții de corp. Dar, mulți cred că creierul este „întrupat” și că el funcționează așa cum o face datorită relației sale cu alte părți ale corpului și cu mediul pe care îl simțim și cu care interacționăm.
Încărcarea minții presupune, de asemenea, că mintea este rezultatul a ceea ce face creierul. Însă, mințile noastre, și în special conștiința, sunt adesea considerate a fi ceva mai mare și mai efemer decât o funcție a creierului biologic.
Neurotehnologia sau „metodele de înregistrare sau modificare directă a activității creierului uman” avansează rapid. Exemple de neurotehnologie, cum ar fi interfețele creier-computer și un dispozitiv implantabil, Stentrode, le-au permis pacienților paralizați grav să controleze un computer prin gânduri și să desfășoare activități online, cum ar fi cumpărături și trimiterea de email-uri. Astfel de evoluții, împreună cu progresele în inteligența artificială ne permit să descifrăm mai bine undele cerebrale. În viitor, ele ne-ar putea permite să modificăm creierul.
În concluzie, nimeni nu știe cu siguranță cât de mult ar putea dura pentru a simula creierul uman. Ar putea dura 100 de ani, încărcarea minții fiind un alt salt mare. Deși acest lucru poate părea o viață întreagă, trebuie să ne amintim cât de rapid a avansat tehnologia în ultimul deceniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate