Unul din patru pacienţi cu leziuni cerebrale grave sau aflaţi în comă profundă au o „conştiinţă ascunsă” – au constatat cu uimire cercetătorii

Imagine: generata de Microsoft Designer
Unul din patru pacienți care nu răspund după o leziune cerebrală prezintă semne susținute de „conștiință ascunsă” atunci când sunt testați cu electrocefalogramă (EEG) sau RMN funcţional (fMRI), potrivit unui studiu publicat în „New England Journal of Medicine”. Studiul, realizat de un consorțiu internațional de centre medicale, a constatat că pacienții care nu răspund la leziuni cerebrale severe prezintă, cu o frecvență surprinzătoare, semne clare de funcție cognitivă în citirile EEG sau scanările creierului, atunci când li se solicită efectuează mișcări fizice simple. Pacienții din studiu erau în comă, vegetativi sau într-o stare minimă de conștienţă (atunci când pacienții pot urmări obiectele cu ochii, dar nu pot răspunde la comenzi).
Studiul este cel mai mare până în prezent care examinează prevalența unui fenomen cunoscut sub numele de disociere cognitiv-motorie / conștiință ascunsă, ce poate apărea clinic similar cu un „sindrom blocat” complet observat la pacienții care sunt conștienți, dar pot comunica doar prin mișcarea ochilor. În disocierea cognitiv-motorie, pacienții nu se pot mișca deloc ca răspuns la comenzi, dar generează activitate cerebrală, sugerând că au un anumit nivel de conștientizare.
Studiul confirmă că un număr mare de pacienți care par să nu răspundă comportamental sunt conștienți și incapabili să exprime acest lucru. Astfel, fenomenul de disociere cognitiv-motorie, observat la pacienții din mai multe centre diferite, cu o varietate de leziuni cerebrale, este un fapt comun.
Sursa: articolul „One in Four Brain-Injured Unresponsive Patients Show Signs of Hidden Consciousness”  cuimc.columbia.edu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate