Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Ursul este un animal care trăieşte în emisfera nordică, în zonele temperate sau mai reci, din regiuni submontane sau montane. Şi asta pentru că ursului nu-i plac zonele calde. Şi totuşi… există relatări în istorie că ursul s-ar întâlni şi în… Egipt – o ţară cu climă tropicală şi aridă. Ce se caute ursul aici!? Şi totuşi…
Ursul egiptean a fost raportat în Egipt de medicul venețian Prospero Alpini în 1736. El l-a descris ca „nu mai mare decât oile noastre, de o culoare albicioasă, mai ușor de îmblânzit și mai puțin înverșunat decât ursul nostru”. În epoca clasică, chiar şi marele istoric Herodot a afirmat și el că urșii existau în Egipt, deși erau rari.
În prezent, nu există nicio dovadă că urșii ar fi existat în Egipt în vremuri istorice. Naturalistul Georges Cuvier a afirmat că urșii lui Alpini cu siguranță nu erau urși, din cauza dimensiunilor mici și a blănii albicioase, iar egiptologul John Gardner Wilkinson credea că nu există nicio îndoială că urșii nu au fost niciodată cunoscuți în Egipt. Cu toate acestea, Bernard Heuvelmans observă că ursul sirian (Ursus arctos syriacus), care are blana alb-roşiatică și este mai mic decât multe specii de urs brun, a fost raportat ca fiind foarte aproape de Egipt, de cealaltă parte a Peninsulei Sinai, și susține că nu ar fi surprinzător dacă subspecia ar fi existat cândva în Egipt.