În inima galaxiei noastre Calea Lactee se află un gigant. Este o gaură neagră masivă, numită Săgetător A* (pronunțat „Săgetător o stea”), cântărind până la 4,3 milioane de sori. După ce au făcut o imagine fără precedent a obiectului în 2022, astronomii au surprins acum o nouă vedere remarcabilă a găurii negre, dezvăluind câmpurile sale magnetice puternice. Oamenii de știință au capturat gaura neagră în lumină polarizată, ceea ce implică utilizarea unui filtru pentru a vizualiza diferite caracteristici ale obiectului îndepărtat (câmpurile magnetice sunt create de particulele încărcate în mișcare.)
„Ceea ce vedem acum este că există câmpuri magnetice puternice, răsucite și organizate în apropierea găurii negre din centrul galaxiei Calea Lactee”, a spus Sara Issaoun, bursantă la Centrul de Astrofizică NASA Harvard Smithsonian, care a fost una din coordonatorii activităţii de cercetare.
Găurile negre adăpostesc atât de multă gravitație încât nici măcar lumina nu poate scăpa – pentru că sunt obiecte aproape inimaginabil de dense și masive. Cu cât un obiect are mai multă masă, cu atât atracția gravitațională este mai puternică. Dacă Pământul ar fi (ipotetic) zdrobit într-o gaură neagră, ar avea o lungime de mai puțin de un centimetru.
Aşadar, s-ar putea să vă întrebați: cum putem vedea o gaură neagră dacă nu emite nicio lumină? Deși nu putem vedea obiectul real, putem vedea materia – gaz intens fierbinte – învârtindu-se în jurul unei găuri negre. O parte din acest material cade inevitabil în gaura neagră, pentru a nu se mai întoarce niciodată; mare parte din ea este aruncată înapoi în Cosmos, deoarece găurile negre nu sunt consumatori eficienți de material galactic. Acolo unde lumina se termină în centrul imaginii este punctul fără întoarcere, numit „orizontul evenimentului”. Aceasta este granița finală dintre spațiu și gaura neagră.
În discul de culoare portocalie al găurii negre, acele linii vii arată structura de răsucire a câmpurilor magnetice din disc ca nişte gogoși. În cele din urmă, aceste câmpuri magnetice pot propulsa jeturi de materie din discul de gaz învolburat al găurii negre. Prin imaginea luminii polarizate din gazul fierbinte strălucitor din apropierea găurilor negre, deducem direct structura și puterea câmpurilor magnetice care conduc fluxul de gaz și materie pe care gaura neagră se hrănește și o ejectează.
Noua cercetare a găurii negre a fost publicată pe 27 martie în jurnalul de știință „The Astrophysical Journal Letters”.
Foarte important, astronomii au descoperit că atât Săgetătorul A*, cât și gaura neagră din centrul galaxiei M87 – un obiect de 1.000 de ori mai masiv decât Săgetătorul A* – sunt construite în mod similar: ambele conțin același tip de structuri magnetice în discurile lor, chiar dacă există o diferență uriașă de dimensiune. Aceasta ar putea fi o caracteristică comună a majorității găurilor negre – locuri încă misterioase pentru noi, dar care treptat devin mai puțin opace.
Pentru a captura imagini rare ale găurilor negre (au fost fotografiate doar aceste două găuri negre), oamenii de știință folosesc Telescopul Event Horizon (EHT), care este compus din telescoapele de pe tot Pământul. Lucrând împreună, ele creează o matrice de dimensiunea unei planete. Așteptați-vă ca aceste imagini cu găuri negre să devină mai detaliate și mai impresionante în următorii ani, şi asta pentru că oamenii de știință adaugă mai multe telescoape la EHT.
Sursa: articolul ştiinţific „First Sagittarius A* Event Horizon Telescope Results. VII. Polarization of the Ring” / iopscience.iop.org