Lacul Scroviştea este un loc misterios, destul de aproape de Bucureşti. La început, era o baltă mai mult sau mai puţin insalubră, pe malul căreia se afla palatul lui Vlad Dracul, care în anul 1447 a fost ucis de Iancu de Hunedoara.
Regele Carol al II-lea a dărâmat vechiul palat şi şi-a construit pe acelaşi amplasament unul corespunzător vremurilor lui. Schimbându-se vremurile politice, palatul regelui Carol a fost şi el dărâmat, pe locul lui constituindu-se „Vila Albastră”, aici poposind personalităţi ale lumii, printre care liderul sovietic Nikita Hrusciov (1962).
Tot la Scroviştea a avut loc un alt eveniment istoric important – întâlnirea secretă între Nicolae Ceauşescu şi liderul iugoslav, Iosif Tito. Tot aici, a avut loc accidentul de vânătoare în care nepotul liderului libian, Gaddafi, s-a împuşcat mortal, din greşeală, în timp ce îi încărca arma unchiului său, care vâna alături de Ceauşescu.
Scroviştea a fost şi un loc de depozitare a unor obiecte de valoare (tablouri, mobile etc.) confiscate abuziv de administraţia comunistă de la burghezia mai înstărită din Bucureşti. În fundaţiile palatului iniţial al lui Vlad Dracul, care nu au fost distruse în întregime, s-ar putea găsi depozite semnificative, în legătură cu ordinul Dragonului în care Vlad Dracul fusese acceptat în 1431.
La Scroviștea, temperatura medie anuală este de 10 grade Celsius. Arșița verilor nu depășește 23 de grade, iar iernile nu sunt mai aspre de 3 grade sub zero. Pe lângă clima blândă, contează faptul că pădurile sunt ca o pânză protectoare a domeniului prin care trece doar o salbă de lacuri naturale, peste care omul de rând nu are voie să treacă. Aici își au habitatul specii rare de păsări, cum sunt egretele mici și cormoranii pitici, stârcul roșu și alte vietăți, precum țestoasele de baltă.