Zgomotul excesiv ne streseaza si ne scurteaza viata – ce putem face?

Diverse studii au aratat ca zgomotul excesiv din mediul inconjurator nu numai ca diminueaza calitatea vietii si functia cognitiva, ci si reduce durata de viata. Vestea buna este ca daca ne petrecem mai mult timp in tacere, se pot inversa aceste efecte.
Dimineata va treziti din somn la sunetul alarmei de ceas. Dupa ce mancati, va duceti in masina, unde ascultati muzica la radio in timp ce va aflati in drumul spre munca. Sau, va duceti la munca cu mijloacele de transport in comun, simtind, la fel, zgomotul traficului de afara. Dupa ce ajungeti la serviciu, veti avea parte tot de zgomote: suna telefoanele, vorbiti cu clientii si colegii dvs. si multe altele. Toate aceste zgomote, pe care majoritatea dintre noi le experimentam in exces zilnic, trimit trupurile noastre in stari de stres, diminuand calitatea vietii noastre si reducand durata de viata. Ideea e ca zgomotul in exces nu este sanatos pentru oameni. Tacerea, pe de alta parte, poate avea beneficii uriase.
Exista dovezi stiintifice care sustin efectele negative ale zgomotului asupra sanatatii noastre. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a examinat starea de sanatate a celor 340 de milioane de persoane care traiesc in Europa de Vest si a constatat ca occidentalii au pierdut cumulativ aproximativ un milion de ani din viata lor din cauza zgomotului pe care il traiesc. Este ca si cum unul din trei oameni pierde un an din viata lui din cauza zgomotului excesiv! Pe de altă parte, un studiu publicat in 2011 asupra sanatatii copiilor a constatat ca, din cauza zgomotelor daunatoare, copiii au deficit mare de atentie.
Zgomotul a fost legat de tensiunea arteriala ridicata, de bolile de inima, de tinitus si de lipsa somnului. A trai in medii zgomotoase in mod constant va determina sa experimentati niveluri mult mai ridicate ale acestor hormoni nocivi.
Ce puteti face ca sa evitati zgomotele puternice?
La sfarsitul zilei de lucru, faceti un efort pentru a petrece mult timp in tacere. Aceasta inseamna ca trebuie sa renuntati la multe conversatii telefonice, la vizionat filme, la ascultat muzica etc., chiar daca este vorba doar de 30 de minute sau o ora in fiecare zi.  Aceasta tacere nu numai ca va permite creierului sa-si restabileasca functiile cognitive cum ar fi creativitatea, dar va poate oferi posibilitatea de a va deconecta, de a va linisti si de a va conecta la eul interior al dvs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate