Zmeura este un arbust sub forma de tufa, cu ghimpi si lastari taratori, cu tulpina arcuita inspre varf, frunze grupate cate 3 sau cate 7 (pe ramurile sterile), avand froma ovala si dinti neregulati pe margine, de culoare alba si paroase pe spate, grupate in inflorescente.
Calitatile curative ale zmeurei:
Zmeura contine tanin, flavonoide, vitamina C, acizi organici. Fructele sale sunt o adevarata colectie de minerale: calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor, toate in forme usor asimilabile, si vitaminele A, B1, B2, D si P, in timp ce frunzele sale sunt bogate in vitamina C. Numai din aceasta enumerare ne putem da seama ca zmeura este un adevarat izvor de sanatate, fiecare fruct al sau fiind o varianta naturala a suplimentelor de vitamine si minerale din farmacii. Zmeura reprezinta un remediu exceptional pentru tubul digestiv, pentru pancreas si sistemul respirator, in timp ce frunzele sale sunt un antihemoragic si un reglator hormonal redutabil (mai ales la femei).
Recomandarile zmeurei pentru boli
1) Afectiuni pulmonare, sensibilitate la raceli, raguseala: se consuma sirop de zmeura, 4-6 linguri zilnic. Acest sirop, precum si ceaiul indulcit cu miere, este un remediu salvator pentru persoanele care isi solicita foarte mult corzile vocale (cantaretii, conferentiarii etc.)
2) Ciclul menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundenta: ceaiul din fructe si frunze de zmeura face adevarate minuni. Tulburari grave de ciclu menstrual, care nu au raspuns la nicio alta forma de tratament, au fost stabilizate in cateva saptamani, cu 3-4 cani de ceai de zmeura consumat zilnic.
3) Arsuri gastrice, ulcer duodenal: In perioada de toamna si primavara, se va bea regulat ceaiul de zemura, minimum 2 cani pe zi, frunzele sale avand efecte cicatrizante si antiacide foarte bune.
4) Constipatie: pudra din frunze de zmeura, maruntita cu rasnita de cafea (4 lingurite zilnic). Tratamentul este valabil in toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
5) In boli cardiace, in tulburari de tranzit intestinal, in afectiuni oculare (vitaminele si mineralele din compozitia sa imbunatatesc vederea), in astenie, boli de piele, in afectiunile insotite de febra: sub forma de ceaiuri.
6) Diabet: Se fac cure indelungate cu fructe de zmeura. Acestea stabilizeaza glicemia, stimuleaza pancreasul, stimuleaza diureza si normalizeaza valorile colesterolului. Tratamentul este si mai eficient daca renuntati la consumul de carne si mancati preponderent legume si fructe.
7) La copiii cu bronsita cronica, cu amigdalite recidivante: o cura la munte timp in care sa se consume zilnic zmeura are efecte benefice uimitoare.
8 ) Obezitate, ingrasare: Cura cu zmeura, facuta o perioada cat mai lunga de timp, are efecte uimitor de puternice asupra greutatii. Secretul consta in faptul ca in cantitati mai mari (peste 200 g o data) zmeura taie pofta de mancare, reducand chiar secretiile gastrice si inhiband foamea, inclusiv pofta de dulciuri.
9) Cistita, pielonefrita, prostatita: cura de zmeura catalizeaza vindecarea acestor boli, avand rol de adjuvant atat pentru tratamentul alopat, prin chimioterapie, cat si pentru tratamentul naturist, prin fitoterapie.