Cutremur de 5,7 în România / Seismul, cel mai puternic din ultimii 5 ani, s-a simțit și în București

Un nou cutremur – urmat de două replici – s-a produs marți după-amiază în județul Gorj, fiind cel mai puternic din ultimii cinci ani. Seismul, cu magnitudinea revizuită la 5,7, s-a produs la o adâncime de doar 6,3 kilometri și s-a simțit și la București.

Seismul de marţi a fost urmat, până acum, de șase replici, cu magnitudini între 2,8 şi 4,1 grade.

Cea mai puternică dintre replici, un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,1, s-a produs la o adâncime de numai 3,6 kilometri, conform datelor INCDFP .

Reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) apreciază ca fiind o „surpriză” producerea cutremurelor în judeţul Gorj, spunând că, de obicei, în acea zonă au loc seisme cu magnitudini mici, de 1-3 grade. Aceste declarații au fost făcute marți seară de către directorul INFP, Constantin Ionescu, într-o conferință de presă susținută alături de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Directorul INFP a precizat că primul seism produs luni a fost urmat de 16 replici, iar cutremurul de marţi a avut loc la 10 kilometri de epicentrul celui înregistrat cu o zi în urmă. El a explicat că mişcarea faliilor a fost pe verticală la ambele cutremure recente, iar seismul de marţi, cu magnitudinea de 5,7, „poate să fie un frate al celuilalt”, şi nu o replică.

La rândul său, șeful DSU, Raed Arafat, a spus că nu au existat victime și nici pagube materiale semnificative. Au existat efecte în localități din Gorj, Dolj și Mehedinți, unde au existat peste 50 de apeluri la 112 privind fisuri în zidurile unor clădiri sau elemente de construcție căzute.

Toate podurile de pe drumurile naţionale din zonele afectate de cutremurul care a avut loc marţi în Gorj vor fi verificate.

„Directorul Regional al DRDP Craiova, Calin Cosmin Petruţ, a dispus verificări imediate la toate podurile de pe drumurile naţionale din zonele afectate de cutremur”, a anunţat Direcția Regională de Drumuri şi Poduri Craiova, conform News.ro.

Author: admin
Administrator site omenirea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *