Ce vede Obama în papa Francisc

Teoretic nu ar trebui să fie nimic diferit. De când Administraţia Obama s-a pus contra unor principii catolice de bază, promovând metodele contraceptive și avortul, s-a abordat atât din partea SUA, cât și din partea Vaticanului o politică împăciuitoare, în care toate aceste probleme controversate să fie trecute cu vederea.
O afecţiune trecută cu vederea
„Dintr-o perspectivă personală, o întrevedere cu Sfântul Părinte este o mare onoare și ceva la care aspir de mult timp.” Această declaraţie a președintelui american a fost făcută înainte de întrevederea din 2009 cu papa Benedict.
A fost înainte de această întâlnire când Obama și-a declarat respectul pentru cardinalul Joseph Bernardin, care fusese arhiepiscop în Chicago când președintele lucra ca organizator de proiecte umanitare în comunitate, fiind plătit de Campania Catolică pentru Dezvoltarea Umană. Acest arhiepiscop i-a arătat „potenţialul Bisericii Catolice de a se adresa cu o voce puternică asupra problemelor sociale”, scrie The Atlantic.
Deși Obama nu este catolic, prin intermediul acestei experienţe, cea de a lucra pentru catolici, „am ajuns să Îl cunosc personal pe Iisus Christos și să Îl accept ca domn și salvator”. Ceea ce înseamnă că pentru Obama catolicismul va rămâne întotdeauna aproape de inimă, iar „această parte a tradiţiilor catolice (n.r. cea socială) continuă să mă inspire”, spunea Obama în 2009.
Aceste declaraţii de afecţiune și reverenţă faţă de Biserica Catolică ar fi căpătat cu siguranţă mai multă greutate dacă ar fi fost spuse înainte de întâlnirea cu papa Francisc, decât au avut atunci. Ce s-a schimbat nu este retorica de la Casa Albă, ci cea de la Vatican. Dacă papa Benedict i-a făcut cadou lui Obama o broșură a Vaticanului despre bioetică, care condamnă cercetarea pe celule stem embrionare umane și avorturile, ambele fiind susţinute de președinte, sunt puţine șanse ca un papă împăciuitor ca Francisc să întreacă acest cadou.
Francisc, papa pe care îl aștepta Obama
„În multe feluri, Francisc este acel papă pe care îl aștepta Obama. Și mulţi americani par să simtă același lucru”, scria astăzi The Atlantic. Este o afirmaţie bazată pe sondaje care arată că Francisc a primit „aprobarea” a 88% dintre adulţii americani, și că este mai popular decât președintele. Ceea ce înseamnă că este numai natural ca acesta din urmă să facă tot posibilul pentru a avea o vizită încununată de succes la Vatican.
Spre deosebire de alţi precedenţi, Francisc este un lider cu impact pentru americani, care a fost numit Personalitatea Anului 2013 atât de către revista Time, cât și de The Advocate, care este o publicaţie majoră a grupului LGBT. Dar pentru un lider cu atât de mult impact la americani, încă nu a transmis niciun mesaj adresat specific lor. Până acum, când va avea oportunitatea să o facă și când orice cuvânt al său va fi analizat, întors pe toate părţile și absorbit în colectivul american.
După un an la conducerea Bisericii Catolice, papa Francisc a devenit „o sursă de inspiraţie pentru președinte, la fel ca pentru mulţi oameni din lume”, a declarat adjunctul consilierului prezidenţial pentru Securitate Naţională Ben Rhodes. De aceea, „vin la Roma să-l ascult pe papă. Gândirea sa este preţioasă pentru a înţelege cum să câştigi provocarea împotriva sărăciei”, a declarat Obama, într-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera.
Subiectele de libertate religioasă și dreptul la viaţă sunt spinoase în relaţia SUA-Vatican. De aceea, se urmărește în continuare cooperarea pe subiectele comune, cum ar fi inegalitatea socială, sărăcia și imigraţia. Dar mai mult decât niște preocupări comune, Obama și Francisc împart o „capacitate de a folosi cuvinte și simboluri care pot crea mișcări sociale și care pot captiva imaginaţia publicului. Ambii înţeleg că semnificaţia unui lider nu vine doar din ceea ce face, ci și din ceea ce reprezintă”, scrie The Atlantic. Fără îndoială pentru Obama, Francisc reprezintă potenţialul unui parteneriat inedit. Nu este de mirare că a ales să-i facă cadou pontifului un cufăr cu o varietate de seminţe de fructe și legume din grădina Casei Albe. SUA speră să prindă rădicini la Vatican.

Author: admin
Administrator site omenirea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *